Translate

lördag 23 februari 2013

Några tankar kring jämförelsens förbannelse

För två år sedan läste jag följande tankvärda meningar:

Vi spenderar pengar vi inte äger,
på saker vi egentligen inte behöver,
för att imponera på människor vi inte känner,
för att få en status som inte består.

För en generation sedan var det nog tydligare vad det var som gav status i samhället - storleken på din löncheck och valet av bilmodell. I dag har antalet områden där vi söker och kan erhålla status från andra ökat dramatiskt. Här följer ett litet axplock:
  • Storleken på ditt hus - det skulle vara spännande att se kurvan på antalet kvm per invånare i nybyggda hus har utvecklats sedan 1990 fram till idag.
  • Märkeskläderna som dina barn bär - för tonåringar var märkeskläder viktiga redan på min tid, men idag verkar min fyraåring vara alltför medveten om värdet i en  Hallo Kitty - tröja (eller så tycker hon bara att figuren är ruskigt söt)
  • Antalet aktiviteter som ni har som familj i veckan - less is more gäller inte här. Ju tajtare kalender desto bättre.
  • Hur tidigt du hämtar din ungar på dagis och fritids - det är en utmaning att lämna vid kvart i åtta och hämta redan vid 14:30 när man arbetar heltid, men om man verkligen försöker och vänder ut och in på sig själv så går det, kanske.
  • Huruvida du bakar ditt eget bröd - nu är det nog inte bakandet av brödet i sig som är det viktiga utan att du visar att du har tiden att göra det.

Listan skulle naturligtvis kunna göras längre. Det är inte underligt att antalet livstilsmagasin formligen har exploderat de senaste åren. Man kan hävda att denna trend innebär att statusbegreppet har demokratiserats. Allt fler kan numera  hitta sin egen lilla arena att syna och märkas i. Själv tror jag mer på åsikten att jämförelsens förbannelse har spridit sig till fler. Fler människor än tidigare går numera runt och lägger en massa energi på att få bekräftelse från sin omgivning. Hamnar man dessutom i en situationen där man medvetet eller omedvetet börjar jämföra sig med sin omgivning så upptäcker man till slut att det är mycket svårt att vinna jämförelsetävlingar. Det finns alltid någon annan som har ett större hus, dyrare märkeskläder, fler aktiviteter, hämtar tidigare, bakar mer och godare bröd, tjänare mer, kör snyggare bil, har mer väluppfostrade barn, har fler barn! o.s.v..

Ett av de bästa botemedlen mot att hamna i jämförelsens förbannelse tror jag är att odla en tacksamhet i sitt liv. Men det får nog bli ett eget blogginlägg längre fram.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar