Translate

tisdag 26 februari 2013

Människor som alla tycker om

Kanske inte alla, en del människor är onekligen svåra att imponera på. Men jag vågar i alla fall påstå att generösa människor, generellt sett, är svåra att tycka illa om. Människor som delar med av det de har, oavsett om det pengar, tid, uppmuntran eller något annat, gör ett positivt intryck på oss. De sprider en viss sorts glädje och värme omkring sig. .

En del verkar ha en medfödd gåva att dela med sig. Andra har fått den som en andliga gåva säger Paulus vid fler än ett tillfälle i sina brev. Men även om du varken fått gåvan att vara generös i din genuppsättning, med modersmjölken eller som en gåva från ovan, är generositet något som går att öva upp, precis som det går att öva upp sin kondition. Det svåra brukar vara att komma igång. Först tar det emot, sen går det trögt ett tag, men efterhand går det både enklare och lättare.

En  intressant sak med att öva sig att vara generös är att man upptäcker en ny typ av glädje. Den glädje som enbart kan erfaras när man är till välsignelse för en annan människa. Den glädje som Jesus talar om när han säger :
 - Det är saligare att ge än att få.
Det är i den stunden som man upplever det som det står i Ordspråksboken 11:25:
 - Den som vederkvicker andra, blir själv vederkvickt.

Vill du ha ett bevis på detta, så titta på det här inslaget från tv-serien 99 saker som man ska göra innan man dör med Erik och Mackan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar