Translate

onsdag 27 februari 2013

Inkomster, utgifter och skulder

Egentligen är det inte så stora skillnader att sköta ett hushåll och att sköta statsfinanserna. I båda fallen gäller det att balansera inkomsterna mot utgifterna och att hålla koll på sina skulder. Av dessa tre storheter , inkomster, utgifter och skulder, verkar det vara utgifterna som riskerar att ställa till det, både för hushåll och stater.  Det innebär inte att jag anser att inkomster och skulder är oviktiga, tvärtom, men när det gäller utgifter finns det några intressanta axiom att hålla koll på:
  • Det är alltid lättare att öka sin utgifter än sina inkomster - att sätta sprätt på pengar är alltid lättare än att tjäna ihop dem.
  • Det är svårare att minska sina utgifter än att öka dem - vanans makt är stor. Att gå ner i standard är en oerhörd utmaning.
  • Utgifter ökar alltid i takt med inkomsterna - medvetet eller omedvetet så anpassar vi väldigt snabbt våra utgifter efter förändringar i våra inkomster ( i all fall om inkomterna stiger). Oavsett om man lever över eller under sina tillgångar så tenderar utgifterna att öka när inkomsterna ökar och vise versa.
  • Höga inkomster är inte garanti för högt sparande, medan låga utgifter ger bra förutsättningar för att kunna spara -  det är inte de stora inkomsterna som gör det, utan de små utgifterna, som min mormor brukade säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar