Translate

fredag 22 mars 2013

Liten tuva stjälper stort lass

Jag tror att det är svårt för gemene man  här uppe i det stabila Skaninavien att förstå hur allvarlig situationen på Cypern är för den ekonomiska utvecklingen i hela Europa.

För Cypern är naturligtvis situationen ytterst prikär. Landet har primärt två stora intäktskällor, turismen och sina banker. Det som händer nu, oavsett hur utgången blir, kommer definitivt att rycka undan fötterna för finanssektorn. Vem vill riskera sina sparpengar genom att placera dem på Cypern i fortsättningen? Ingen - är naturligtvis det rätta svaret. Det är inte bara tusentals bankanställda som riskerar att förlora sina arbeten, det finns även en massa andra cyprioter som har tjänat sitt uppehälle på att hjälpa utlänningar att placera sina pengar i cypriotiska banker och kreditmarknadsbolag. Jurist med inriktning på inhemsk banklagstiftning är kanske inte det yrkesval som man ska rekommendera sina barn att välja om man bor i Nicosia.

Händelserna på Cypern har även betydelse för Europas ekonomiska utveckling trots att Cyperns ekonomi utgör bara 0,5 av EMU-områdets totala ekonomi. Betyder det verkligen något om landet går i konkurs, kanske någon undrar? Redan makroekonomis fader, Meynard Keynes, visste att ekonomi handlar mycket om psykologi, se mitt tidigare inlägg. En ekonomisk  kollaps på Cypern kommer inte att göra varken  företagare eller hushåll i övriga Europa mer optimistiska om framtiden. Mindre investeringar och konsumtion ger lägre tillväxt. Dessutom är risken att den politiska eliten i EU har förbrukat både marknadens och folkets förtroende genom det sätt som de har hanterat  Cypernkrisen på. Givet det som har hänt, om du bodde i Spanien, skulle du våga ha kvar dina sparpengar i en spansk krisbank eller skulle du flytta över dem till en tysk bank bara för att vara på den säkra sidan? En så kallad bank run, där miljontals småsparare tar ut sina besparingar, enbart på grund av rädslan för att de ska kunna konfiskeras av staten, skulle vara förödande.

De närmaste dagarna blir därför mycket viktiga för Europas framtid.

1 kommentar:

  1. Frågan är hur stor del i en bankkris media har? Ju mer krisen blåses upp i media desto fler småsparare som blir oroliga och så är snart lavinen i rullning... Att våga sitta lugnt och vara solidarisk med sin bank trots att ens egna pengar står på spel är nog få som klarar. Men kanske är det det som krävs för att hejda en total kollaps?

    SvaraRadera