Translate

torsdag 7 mars 2013

Den roligaste forskningsrapport jag har läst


För några år sedan hade jag förmånen att få vara med på en forskningskonferens i Amsterdam. På en av samlingarna var det en tysk forskare som presenterade en studie som handlade om maktfördelningen  i tyska familjer. Vem har mest att säga till om i hushållet? Är det mannen eller kvinnan?  Riktigt hur han mätte styrkeförhållandet mellan make och maka kommer jag faktiskt inte ihåg. Däremot har faktorerna som påverkade detta styrkeförhållande etsat sig fast hos mig.

Det började ganska traditionellt med inkomstskillnader. Ju större differensen mellan mannens och kvinnans inkomst var desto mer makt hade... Ja, just det, mannen. Pengar är inflytande, inte bara i amerikansk politik utan även i tyska hem.

Faktor nummer två är inte heller särskilt upphetsande. Den handlade om utbildningsnivå, ju högre utbildningsnivå desto mer har individen att säga till om i hushållet. Detta gäller för både män och kvinnor. Det kan vara skönt att veta att det inte bara är pengar som räknas utan även bildning.

Den tredje variabeln är lite mer spännande. Forskarna tog mannens ålder minus kvinnans ålder och fann att ju större differensen var  i ålder desto mer makt hade... Ja, just det, kvinnan. Att gifta sig med en yngre kvinna är detsamma som att ge bort en del av sin makt över hushållet.

Antal barn i hushållet ger en klar maktfördel till... Ja, just det, till kvinnan. Ju fler barn desto mer mindre inflytande för den tyske familjefadern.

Sedan kommer vi in på den riktigt roliga faktorn. De män och kvinnor som ingick i undersökningen fick bedöma sig själva med avseende på hur pass attraktiva de var på en sjugradig skala . Det visade sig att genomsnittet hamnade en bra bit under fyra för både män och kvinnor. Kvinnor hade generellt sett sämre självbild är män. För att resultaten inte skulle störas på grund av bristande självförtroende hos deltagarna fick även den person som stod för själva intervjuandet ge sitt omdöme om respektive persons fysiska utseende. Det visade sig att dessa omdömen låg betydligt högre än individernas egna bedömningar. De tyska kvinnorna hamnade på drygt 5 och männen väl över 4. Utifrån dessa "objektiva" observationer kunde forskarna återigen kostruera en ny differensvariabel: kvinnans attraktionspoäng minus mannens. Ju större skillnad desto mer makt har.... Ja, just det, kvinnan. Har man ett bombnedslag till fru så finns det ett pris att betala när det handlar om inflytande i hemmet.

Slutligen hade forskarna frågat männen om hur pass tillfredställda dessa kände sig när det gällde det mer intima umgänget med sina fruar. Enkelspåriga som karlar nu är så visade sig att ju nöjdare männen var desto mindre att säga till om i hemmet hade de.

Så långt forskningsrapporten. Skulle man ta den på allvar så skulle en man, som vill ha något att säga till om i hemmet, satsa på karriär, ha en jämnårig fru, så få barn som möjligt, inte gifta sig med vad omgivningen tycker är en vacker kvinna¨och gå runt och känna sig lite otillfredställd. Låter det verkligen som vägen till lycka?

1 kommentar:

  1. Ha ha! Det lät som en intressant rapport! Något att fundera över... Själv är jag ju fem år yngre än mannen min... ;-)

    SvaraRadera