Translate

fredag 15 mars 2013

Har du varit i Lesjöfors?

Egentligen syftar rubriken på historien där en man, antagligen en 08, skryter om alla de platser han har besökt; New York, Milano, London, Tokyo, Goa, o.s.v.. Till slut får en av hans åhörare nog och utbrister på bred östgötska
- Men har du varit i Finspång?

Sverige är det land i Europa som upplever den snabbaste urbaniseringsprocessen för tillfället. Visserligen från en relativt sätt låg nivå, men flytten  från landsort till tätort, från mindre till större städer är en av de tydligaste trenderna i vårt land för tillfället. Detta innebär att trots att befolkningen ökar i landet som helhet, så finns det många förlorare i jakten på fler invånare. Hälften av landets kommuner har ett vikande befolkningsunderlag. Det finns många skäl till detta. Avsaknaden av arbetstillfällen och framtidsmöjligheter är naturligtvis två starkt bidragande orsaker till varför framförallt unga kvinnor väljer att flytta från mindre samhällen till större städer. Unga män flyttar naturligtvis också men inte i lika stor utsträckning.

Vissa hävdar att dagens utveckling är oundviklig, en naturlig följd av den globaliserade ekonomin. Landsändar som inte klarar av konkurrensen, som inte kan dra till sig kapital och kompetens, avfolkas medan dynamiska områden expanderar. Varje dag ökar t.ex. Stockholms läns befolkning med två fulla SL bussar. Det blir 30-40 000 nya 08:or per år. Som nationalekonom borde jag kanske hylla denna utveckling, men jag kan inte låta bli att tänka på de där människorna som kommer i kläm när befolkningskartorna ritas om. Vad händer med dem som inte kan eller inte vill flytta?

På väg till och från den årliga skidvecka i Sälen så passerar vi  igenom Lesjöfors. Det är mycket möjligt att Lesjöfors är en härlig plats att bo på men de två minuter som genomresan med bil tar fyller mig alltid med ett diffust vemod. Denna tätort i norra Filipstads kommun har sett sin befolkning halveras på 30 år. Åker man genom samhället i dag ser man en hel del gamla tomma butikslokaler. Ett stenkast eller två från vägen finns det även gott om nedlagda industrier. Dessa tomma lokaler bär på en historia om en annan tid, de vittnar om en tid som flytt. En tid som med största sannolikhet inte kommer tillbaka. Men vad är det som kommer istället? Hur ser framtiden ut för alla samhällen som Lesjöfors? Det vet inte jag, men om dagens utveckling fortsätter kommer Sverige bli ett alltmer tudelat land. Skillnaden mellan landsändar som växer och utvecklas de som är på tillbakagång kommer successivt att öka. Lägger man därtill den ökade socio-ekonomiska segregation som vårt land upplever, inte minst i de större städerna, så kan man fråga sig hur mycket spänningar som Sverige kommer att klara av att hantera i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar