Translate

torsdag 7 mars 2013

Därför kan Riksbanken sänka reporäntan

En huvudanledning till att Riksbankens majoritet har varit motvillig till att sänka reporäntan snabbare än vad man har gjort, är rädslan för hushållens skuldsättning. Under 15 års tid, parallellt med de snabbt stigande fastighetspriserna, har hushållens skuldsättning ökat kraftigt. I min lilla egentillverkade figur kan ni se detta grafiskt. Fastighetpriserna har fördubblats sedan millenieskiftet och låneskulden har trefaldigast under samma tid.


Under de senast åren, från 2010 till idag,  har dock fastighetspriserna legat relativt still (vilket är helt otrolig med tanke på hur det så kallade bolånetaket nästan helt har dödat marknaden för att bygga småhus vilket skapat en störning på bostadsmarknadens utbudssida), samtidigt som den årliga ökningstakten på hushållens låneskuld har minskat månad för månad. I dag ökar fakstiskt skulden långsammare än hushållens disponibla inkomst i nominella belopp. Dessa två trender innebär dels att bostadspriser inte har ökat i reala termer, dels att kvoten mellan hushållens skulder och deras disponibla inkomster har sjunkit. Med andra ord skulle man kunna tänka sig att den eventuell bostadsbubblan i Sverige håller på att pysa ut så sakteliga, samtidigt som hushållens relativa skuldsättning är på väg ned. Detta borde ge skäl för Riksbanken att sänka reporäntan.

Det finns ytterligare en anledning till varför Riksbanken kan sänka reporäntan med gott samvete på nästa direktionsmöte. Sedan årsskiftet har den svenska kronan stärkts genetemot i stort setta alla andra valutor och kronan är idag i princip lika stark som den var före valutakrisen 1992. Detta innebär att en epok är på väg att ta slut. Under mer än tio års tid har flera bedömmare, däribland Riksbanken, hävdat, med rätta tycker undertecknad, att den svenska kronan är undervärderad. Det har naturligtvis gynnat svensk exportindustri, men en undervärderad valuta är ju en form av ekonomisk dopning och det är inte säkert att det på lång sikt är det mest gynnsamma. I vilket fall som helst så finns det inga skäl att vilja att den svenska kronan ska fortsättas att stärkas förbi en  långsiktig jämviktsnivå. Av den anledningen borde Riksbanken överväga att sänka reporäntan för att göra placeringar i svensk valuta mindre attraktiva för investerare i omvärlden och därmed försvaga kronan något.

Kommer dessa argument vara skäl nog för Stefan Ingves att sänka räntan? Jag tror inte det. Men det ska bli mycket intressant att läsa nästa sammanträdesprotokollet.


1 kommentar:

  1. Oj, det var mycket facksnack att ta in... Känner att min hjärna inte riktigt hänger med i svängarna just nu... ;-)
    Men det låter ju lovande om hushållens skuldsättning är på väg ned! Det är alltid tragiskt när familjer av ekonomiska skäl tvingas överge den bostad man har valt.

    SvaraRadera