Translate

onsdag 10 september 2014

Mitt valmanifest

Det låter onekligen en aning pretantiöst att ha ett eget valmanifest men så här i valtider, när olika politiska förslag bänder och bryter mot varandra, har det varit läge att tänka till kring vad jag själv tycker i olika frågor. Eftersom små partier tenderar att bli enfrågepartier täcker mitt valmanifest enbart in fem områden: skolan, ekonomin, försäkringssystemen, jobben och bostadspolitiken.

Skolan

För ett antal år sedan lanserades ett nytt betygssystem. Nya kunskapskrav har införts. Inom varje delkurs finns det ett antal mål som ska uppfyllas för att nå ett visst betyg. Det har naturligtvis varit något förvirrande för både elever och föräldrar att förstå hur detta nya system fungerar. Vissa skolor, bland annat friskolan som min fru arbetar på, har ett digital system där elever och föräldrar kan logga in och tydligt kan se vilka krav som ställs i olika kurser och hur väl eleven har uppfyllt dessa.  Det är en skandal att de flesta kommunala skolor i Örebro saknar sådan IT-stöd. Mitt första vallöfte är att införa  IT-stöd på samtliga grund- och gymnasieskolor i Sverige.

När PISA-resultaten sjunker men meritvärdena ökar i den svenska skolan är det något som är fel med betygssättningen i svenska skolor.  För att öka likvärdigheten i betygsättningen föreslår jag följande:
Nationella prov ska rättas av en lärare på en annan skola.
Genomsnittsbetyget i ett ämne får inte avvika mer än 0,2 meritpoäng från genomsnittet på det nationella provet.
Utreda huruvida en studentexamen ska införa på nytt.

Ett återkommande förslag för att komma till rätta med problemen i den svenska skolan att anställa fler lärare och därmed får mindre klasser. Eller rättare sagt förslaget är nog att minska klasstorleken vilket kräver att fler lärare anställs. Värt att notera är att Finland har betydligt lägre lärartäthet än Sverige, men betydligt bättre resultat i PISA-undersökningen. Då jag tror att lösningen är bättre lärare och inte fler, så föreslår jag följande:
Satsningarna på fler lärare används istället till att höja lönerna för erkänt duktiga lärare. Över tid kommer högre löner för duktiga lärare innebära att den genomsnittlig kompetensnivån i lärarkåren kommer att öka. Duktiga studenter, som idag väljer bort skolan som möjlig framtida arbetsplats, kommer att lockas till yrket igen.

Ekonomi

Sverige behöver en ny skattereform. Det finns stora skattebaser, t.ex. fastigher, som inte beskattas särskilt hårt, medan skatten på arbete fortfarande är tämligen hög.
Jag vill under den kommande mandatperioden:
Höja matmomsen till 25 procent igen.
Återinföra fastighetsskatten. 
Börja trappa ner ränteavdraget. Ett skattesystem bör uppmuntra sparande, inte subventionera lån till småhus och bostadsrätter.
Avskaffa värnskatten och höja grundavdraget rejält för att på så sätt minska skattebördan för låg- och medelinkomsttagare. 
Öka avdragsrätten för gåvor till ideela organisationer

Försäkringssystemen

I Sverige har vi, utan någon större politisk debatt, gått infrån försäkringar som har varit inkomstsbaserade till att erbjuda en grundtrygghet. Det gäller pensionen, sjukförsäkringen och A-kassan.
Jag vill under kommande mandatperiod:
Att grundnivån i A-kassan och sjukförsäkringen ska räknas upp med den genomsnittliga löneökningstakten för löntagarna för att dessa nivåer inte ska urholkas alltför mycket.
Skapa starkare ekonomiska incitament för medborgarna att spara till sin egen pension.
Höja den den lagstadgade rätten att arbeta kvar på sin arbetsplats till 70 år.
Arbeta för att arbetsmarknadens parter kan hitta lösningar för att samtliga arbetstagare ska ha möjlighet att teckna privata tilläggsförsäkringar.

Jobben


Höga trösklar in på arbetsmarknaden och dålig matchning mellan arbetssökande och lediga jobb verkar vara två huvudproblem på den svenska arbetsmarknaden.Jag tillhör dem som inte är särskilt imponerade av regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga och sänkningen av krogmomsen. Jag är inte heller imponerad av socialdemokraternas förslag till återställare. Jag är benägen att tro att skattehöjningar på ovanstående områden kommer att öka ungdomsarbetslösheten kraftigt.
:
Jag vill under mandatperioden införa:
ett kompetens- och kunksapslyft som fångar upp de närmare 100 000 unga människor under 30 år som varken  har studerat eller arbetat under de senaste tre åren.
kompenskonto där  arbetstagare, arbetsgivare och staten skjuter till pengar för att arbetstagaren ska kunna vidarutbilda sig.

Bostäder


I år kommer det byggas 40 000 bostäder. Det är en relativt hög siffra, men bostadsbyggandet behöver ligga kvar på den nivån under en mycket lång tid för att komma tillrätta med dagens bostadsbrist. Då subventioner verkar helt uteslutet för att få igång/hålla uppe bostadsbyggandet föreslår jag
.
Fortsatta regelförenklingar för att snabba upp byggprocessen och möjiggöra för byggandet av bostäder där företag och individer vill bygga men inte får i dagsläget
Tillåt högre prisdiffrentiering på befintligt bostadsbestånd av hyresrätter. Det är faktiskt inte en mänsklig rättighet att ha råd att bo centralt..
Fasa ut ROT-avdraget för privatpersoner och istället införa ett ROT-avdrag för  hyresrätter. Resurser förs därmed över från renoveringar av kök och badrum i småhus till att renovera miljonprogrammets lägenheter.
Införa ett skattebefriat bostadssparande för unga.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar