Translate

lördag 13 september 2014

Så går det imorgondagens val

Här kommer min prognos om utfallet av morgondagens val.

Moderaterna, är valrörelsen besvikelse, även om jag personligen tycker att Fredrik Reinfeldt har varit mycket statsmannalik i den sista veckans TV-debatter och riktigt vass i radiodebatterna. Partiet gör ett dåligt resultat och landar på 20,9 %.
Folkpartiet får 7,2 % av rösterna, vilket är en tiondel mer än Centerns 7,1 %. Kristdemokraterna håller sig kvar i riksdagen med sina 5,4 % och blir därmed riksdagens minsta parti. Tillsammans får Alliansen 40,6 % av rösterna.

Socialdemokraterna gör ett sämre val än 2010. Utallet landar på 30,5 %. Resultatet kommer dock inte betraktas som någon katastrof eftersom de rödgröna partierna blir större än Allinasen och Stefan Löfven faktiskt inte är en lika skolad politiker som de andra partiledarna. Jonas Sjöstedt, som har gjort en mycket bra valkampanj med sin tydliga ideologiska framtoning, får 6,8 procent av rösterna. Miljöpartiet som har gått bra i alla opinionsundersökningar tappar på slutet och landar på 8,7 procent. Som vanligt är det fler som säger sig rösta på partiet än som faktiskt gör det. Tillsammans får de rödgröna 46,0 procent av rösterna.

 Idag hörde jag för första gången en politisk förstå-sig-på:are lyfta fram Jimmie Åkesson som valrörelsen stora utropstecken. Faktum är att inget annat parti kommer göra en lika stor framryckning i det här valet som som just Sverigedemokraterna. Partiet landar på 10,9 och blir Sveriges tredje största parti.

Fredrik Reinfelt avgår som statsminister och Stefan Löfven får talmannens uppdrag att bilda regering. Han bildar en minoritetsregering tillsammans med Miljöpartiet. Efter hårda förhandlingar med stödpartiet Vänsterpartiet, lägger denna koalition fram en budget med betydande skatthöjningar.
Alliansen lägger fram ett gemensamt budgetförslag i enlighet med sina vallöften. Den stora rysare blir hurvida Sverigedemokraterna aktivt väljer att stödja Alliansens budgetförslag och därmed fäller regeringen och tvingar fram ett nyval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar