Translate

tisdag 24 december 2013

Årets julbrev


Efter att ha skrivit julbrev i femton år -  så många år har några av er uthärdat min högst subjektiva betraktelse av det senaste året i familjens liv – har jag de senaste åren försökt att förnya upplägget något. 2011 var året då jag försökte beskriva de senaste 12 månaderna med hjälp av siffor, 2012  berättade jag om händelser i kronologisk ordning och detta år tar sig julbrevet formen av en 10-i-topp-lista med året höjdare, men också ett och annat bottennapp.

Längsta förkylningen

I börja av september kom hostan och i mitten novem­ber, efter hals- och ögon­fluss, penicillinkur och två och halv veckas frånvaro från jobbet, blev Mathilda äntligen friskt. 10 veckors konstant förkylning tog på krafterna (för oss båda).
 
Största U-svängen

Samuel började 9:an i höstas. Attityden till skolan och studierna var en helt annan än under föregående år, vilket har märkts i hans (redan tidigare goda) betyg.

Två veckors prao i höstas på lokaltidningen NA var en höjdare.  Det skulle inte förvåna mig och hustrun ifall han väljer ett yrkesval där han kommer skriva en hel del-
 
Årets nybygge 1

Förra sommaren kom vårt nya förrådsbygge på 36 kvm knappt ovanför marken. I år gick det desto snabbare. Alla förberedelser som vi gjorde i fjol men som inte märktes då , t.ex. kapa och måla panel, och snickra ihop vägsektioner, hade vi stor glädje av nu.  I maj reste vi väggreglarna och i augusti, lagom till Mattias födelsedag var huset i det närmaste tätt. I mellandagarna kommer vi lägga golv och börja med sätta osb-skivor på mellanväggarna. För den som vill se mer kan man klicka på följande länk


Årets nybygge 2

I våras blev vi godkända av Örebro kommun som familjehem. I väntan på en möjlig placering lät vi hantverkare dela vårt stora vardagsrum på över­våningen i två och dess­utom sätta upp takfönster i en av de stora kläd­kamrarna på övervåningen. På några dagar fick vi ett och ett halvt rum till. I natt, lagom till julafton, bar vi in Lydia till hennes nya krypin och hon var så nöjd när hon vaknade.

Årets förlängning

Efter 9 år så försvann vår gamla sandlåda (mitt och Mathildas allra första byggprojekt som när den byggdes stod mitt ute ipå gärdet framför huset). Detta innebar i sin tur att fotbollsplanen kunde utökas. Vilka härliga matcher vi har haft under sommaren; jag och hustrun mot Samuel, Debbie och Lydia.

Årets tjänsteresor

Resor i tjänsten är bara glamoröst för den som aldrig behöver resa i jobbet. Men i år var hade Mattias för­månen att besöka Visby under Almdals­veckan,  Paris under en av sommarens vackraste veckor och EU-parlamentet i Bryssel i höstas . Tre resor som var och en gav många spännande intryck och nya infallsvinklar.
 

Årets Kajsa Kavat

I höstas började Lydia skolår 2 och hon stortrivs i sin nya klass. På torsdagarna går hon ner till förskolan, hämtar  lillasyster Rakel och  tar länsbussen från skolan in till stan för att hinna in till sin dans­lektion på kultur­skolan.  

Årets bästa köp

Vi har en mångårig tradition av att avsluta skol- och arbetsveckan med bad (och sen pizza och smågodis framför tv:n). De kraftigt rabatterade årskorten på Gustavsviks nöjesbad blev därför utan tvekan året bästa investering.

 
Årets utflykt

Våra barn har knappt varit utanför landets gränser. I maj var det äntligen dags. Fyradagarresan till storstaden London blev ett äventyr (inte minst eftersom bilen gick sönder på nedresan och vi fick ta taxi från Odensbacken till Skavsta). Att flänga fram och tillbaka över centrala London hela familjen hela tiden var något av en utmaning. Efteråt var dock alla barnen oerhört nöjda med resan. 


Största festen

Den 17:e augusti firade jag min 40-årsdag. Närmare 100 gäster kom och under dagen samlades det in 7000 kr till Hannaskolans (i Emurakin i Kenya) kom­mande biblioteks­hyllor. Tack till er som var med och gav.

Årets insats  

I en gudstjänst för några veckor sedan fick jag och hustrun beröm för vår trädgård. Det var ju trevligt i sig, men ära den som äras bör. Utan farmor Ingrid skulle varken trädgårds­landen frodats och växt och inte heller hade pusslande med vardagsbestyren fungerat fullt ut.

Årets konditor

Här är det en kamp mellan hustrun och äldsta dottern, Miriam. Det är inte lätt att välja mellan Mathilda hembakade prinsesstårtor till varje födelsed­ag eller dotterns alltmer estetiskt tilltalande bakverk.

Årets nykomling

I maj gick vi in i ytterligare ett kontaktfamiljsuppdrag. Varannan helg bor en charmig liten treåring grabb, som tagit hela familjen med storm, hos oss. Han och Rakel är i det närmaste oskiljaktiga när han är och hälsar på  

 Största egoboasten 1

Utan tvekan när jag och S.F. sprang in i barnmötes­tältet på Torp till Eye of the tiger för att berättade om Position X, och 350 barn jublar av förväntan.

Största egoboasten 2

Att besöka Finansdepartementet och göra en dragning av min rapport Den kommunala låneskulden 2013. Något av en dream come true för en nationalekonom som undertecknad.

Årets bloggare

I februari började jag blogga. Min tankar om allt mellan himmel och jord nedtecknade och samlade på ett och samma ställe. 40-årskris hävdade familjen, men ett halvår senare började även sonen blogga. Han skriver på nästintill perfekt engelska  och temat har alltid någonting med film att gör. En mycket läsvärd blogg med andra ord, väl värd ett besök. Senaste inlägget handlar om vilken skådespelare som ska spela Antman i Marvels nya storfilm :).

Roligaste engagemanget

Skulle jag beskriva mig och hustrun med ett ord skulle det nog vara engagerade. Ibland kan jag undra hur vi hinner med allt? Och svaret är att det gör vi inte. Tanken att man hinner med allt är en illusion. Men det vi hinner med är sådant som vi har prioriterat. En av många höjdpunkter under året är kyrkans julbasar vid första advent där varje krona går till att ge barn i Kenya och Tanzania en bättre framtid. Hela familjen är med och hjälper till, både före, under och efter basaren och det är en sååå roligt (men skönt när det är över). I år fick vi in drygt 70 000 kr!

Årets fest 2…
Är egentligen nästa års fest. Den 16:e augusti kl 14 – 21 är ni välkomna hem till oss och fira min älskade hustru som fyller 40 år.
Eftersom Mathilda redan har allt hon behöver och mer därtill, så ni gärna ge en gåva till Hannaskolan i Emurakin. Den här gången går pengarna till böcker i biblioteket.

 Värsta logistiken

I höstas började både Miriam och Deborah på en Grenaldjärskolan, en kristen friskola på östra sidan av Örebro. Det innebär att vi har fem barn som ska till en förskola och tre skolor. Att koordinera hämtningar och lämningar, inte minst då de alla de fyra äldsta har kulturskole­aktiviteter efter skolan, har varit ett pysslande som dock har gått över förväntan. Barnen är duktiga att ta sig till sina respektive aktiviteter själva.

Årets shopping…

genomförs numera under novemberlovet. Hustrun och de fyra äldsta barnen plus farmor går upp mitt i natten och tar en busstur till GeKås i Ullared.  Jag och Rakel, i alla fall jag, är glada att vi slipper följa med.

Årets göra-nu-på-en-gång-genast sak

Sista helgen i maj kom den. Mathilda ville absolut göra en trädkoja – eller rättare sagt en koja runt ett träd. Det är märkligt att den som kommer på idén och den som genomför den inte alltid är samma person. I vilket fall som helst så var kojan klar när helgen var slut.

Årets ”skitgöra”

När kylan kom tillbaka i mars månad frös avloppsröret till markbädden. Att få iväg kiss- och bajsvattnet blev under några veckor ett manuellt ”skitgöra”, men bor man på landet har man snälla grannar som har de rätta grejorna.

 

EN VÄLSIGNAD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR önskar FAMILJEN BOKENBLOM

1 kommentar:

  1. TOPPENLÄSNING MATTIAS! EVERY BLESSING FÖR ETT NYTT BLOGGARÅR!

    SvaraRadera