Translate

söndag 21 april 2013

Det nya normala

Sitter och tittar på ett inslag i SVTs Agenda om Det nya normala. Grundtesen i inslaget är att väljarna har vant sig vid lägre skatter under alliansregeringen och därför lägger inte Socialdemokraterna några större förslag om t.ex. höjda inkomstskatter eller avskaffade RUT- och ROT-avdrag.

Det slår mig att det är inte är särskilt länge sedan man kunde vinna ett val i Sverige på löften om högre skatter. Däremot kunde man förlora ett val på att lova större skattesänkningar. Sverige var på det sättet ganska unikt i västvärlden. Därför blir den attitydförändring till skatter som inträffat under de senaste sex, sju åren också unik.

Med tanke på att SOM-institutet har publicerat nya siffror, som visar att svenskarnas missnöje med hur de offentliga transfereringssystemen (A-kassan, sjukförsäkringen och pensionssystemet) fungerar, har ökat,  och att medborgarnas oro för utvecklingenoch kvalitén i skolan, vården och omsorgen inte är försumbar, så är frågan om väljarna, även i framtiden, väljer att bortse från kopplingen mellan skatteuttag och välfärdens omfattning eller om pendeln (d.v.s. attityden rörande skatter) kommer att gå slå tillbaka inom kort. Time will tell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar