Translate

lördag 24 augusti 2013

Det största steget

I en familjs liv brukar de stora förändringarna komma när barnen kommer. Men frågan är vilket barn som orsakar det största förändringarna. Jag hävdar att barn ett, tre och fyra innebär större omställningar än barn två och fem. Därmed inte sagt att det skulle vara lättare med två eller fem barn än med ett eller tre, eller vise versa för den delen heller.

På frågan om vilket barn i ordningen som orsakade de största förändringarna i familjens liv tror jag att en stor grupp föräldrar svarar det första barnet. Att få ansvar för ett litet människoliv är utan tvekan en omställning. Plötsligt ska mina behov stå tillbaka för behoven hos en liten individ som är totalt beroende av min omsorg. Inte undra på att just barn brukar generera höga vuxenpoäng i alla vuxentester. Dessutom, från den dagen då första barnen dimper ner och ganska många år framåt får  begrepp som nattsömn, sovmornar, myskvällar och egentid helt nya definitioner.

Andra skulle hävda att barn nummer tre innebär den stora omställningen. Argumentet bygger på det faktum att både mamma och pappa i de flesta familjer är delaktiga i ta hand om sina barn. Två vuxna på ett barn är bra odds, ett barn per vuxen funkar bra, en vuxen på två barn är ok om och när det behövs, men eftersom vi bara är utrustade med två armar så blir föräldraskapet lite problematiskt när barn nummer tre kommer till världen. Dessutom börjar antalet inbördes relationer i familjen bli väldigt många med barn nummer tre, vilket skapar sin speciella dynamik i en familj.

Fjärde barnet orsakar ett enormt praktiska problem som har med familjens logistik att göra. De flesta bilar har inte plats för mer än fem personer. Fyra barn kräver ett nytt fordon och familjen tvingas in i tvåbilsträsket. Kanske är det anledningen till fyra aldrig blir det nya två.

När barn nummer två föds, oftast två till tre år efter barn nummer ett, om man ska tro statistiken, är man som förälder redan uppvärmd. En smula trött och sliten  kanhända, men likväl varm i kläderna. Detta gör att arbetet med att ta hand om ett litet liv till i det flesta fall fungerar riktigt bra. För barn nummer ett, som ägt hela arenan för sig själv tidigare, är kanske omställningen med att få ett syskon lite större än den är för föräldrarna att få ett andra barn.

Barn nummer fem och framåt bjuder egentligen inga större överraskningar. More of the same, eller same same but different skulle man kunna säga om det hela.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar