Translate

torsdag 18 december 2014

Så blir 2015

Att göra ekonomiska prognoser är vanskligt. OECD publicerade nyligen en bild där de jämförde sina prognoser för EMU-områdets tillväxt 2011-2015 med det faktiska utfallet. Utfallet liknande mest en rak linje medan OECDs prognoser såg ut som någon hade lagt färgglada innebandyklubbor på rad efter varandra.  Prognoserna indikerade alltid att ekonomin skulle vända uppåt nästkommande år men det faktiska utfallet blev status quo. Med denna bild  inpräntad på näthinnan tänkte jag ändå ta mig friheten att fundera på hur världen kommer utveckla sig framöver.

[ ] Tillväxten i EMU-området blir (återigen) en besvikelse. Ekonomin får inte någon draghjälp från den tyska tillväxtmotorn och den allmänt låg efterfrågan lägger sig som en blöt filt över ekonomin. Den ekonomiska krisen i Ryssland som fördjupas under de närmaste månaderna drar ner tillväxten i Västeuropa med ytterligare några tiondels procentenheter. Tyskland och vårt grannland Finland tillhör några av de hårdast drabbade länderna i vår närområde.

[ ] Råvarupriserna på bland annat järnmalm och olja fortsätter att vara låga. Detta är förstås dåliga nyheter för svenska kommuner med en stor gruvnäring,  amerikanska delstater som upplevt ett ekonomiskt uppsving på grund av skiffergas, och nationer som Venezuela och Nigeria vars statsbudgetar är helt beroende av ett högt oljepris. Venezuela kan till och med komma att ställa in betalningarna på sin statsskuld under 2015.

[ ]De låga energipriserna innebär också en stor utmaning för både Tysklands och Sveriges gröna energiomställning. Att till exempel bygga nya vindkraftsverk kommer inte vara lönsamt, trots omfattande subventioner, och luften går tillfälligt ur marknaden.

[ ] För flera länder i Latinamerika blir 2015 ett förlorat år. Venezuela ställer som sagt in betalningarna. Både Brasilien och Argentina plågas båda av låg tillväxt och stigande inflation. I Argentina blir det folkliga missnöjet så stort att Cristina Fernández de Kirchner förlorar presidentvalet.

[ ] Parlamentsvalet i Storbritannien blir en rysare. Populistpartiet UKIP blir näst största parti i parlamentet. Folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap blir jämn men stanna-kvar-sidan vinner knappt. Storbritanniens ställning i EU är dock kraftigt försvagad.

[ ] I Spanien kommer de katalanska kraven om ökad självständighet att bli allt starkare. Spänningen mellan centralmakten i Madrid och separatisterna i Barcelona blir allt svårare att hantera för politikerna. ETA genomför på nytt terrorattentat.

[ ] Inflationen i Sverige har sedan mitten av 2013 varit 0 eller svagt negativ. Låga energipriser bidrar till en fortsatt press nedåt på inflationen även under 2015. Ingen anledning att binda bolåneräntan under nästa år heller med andra ord.

[ ] Den snabba befolkningstillväxten i Sverige under 2015 gör att bostadsbristen blossar upp som ett av de största samhällsproblemen. Segregationen på både bostads- och arbetsmarknaden gör att integrationsfrågan alltmer blir till en immigrationsfråga (tyvärr).

[ ] "Kicking the can down the road" är ett engelsk uttryck som handlar om att skjuta problem framför sig, Grekiska statsskulden och den japanska motsvarigheten är två exempel på problem som hela tiden skjuts på framtiden. Avsaknaden av strukturreformer i Frankrike och Italien är två andra exempel. Det verkar gå att skjuta problem framför sig mycket längre än vad som borde vara möjligt, det vet alla ni som har sett på Lyxfällan på TV3. I Grekland blir det dock nyval under 2015 som resulterar i en ny runda med Trojkan rörande skuldnedskrivningar och krav på balanserad budget. Den finansiella oron blir dock inte lika stor som 2010/11 eftersom det numera är europeiska skattebetalare som sitter med Svarte Petter, dvs grekiska statsobligationer, och inte de franska och tyska bankerna. De övriga länder fortsätter att sparka konservburken framför sig ett tag till.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar