Translate

fredag 1 november 2013

Ljuset i novembermörkret, eller glädjen i att engagea sig

November månad är ingen höjdare. Det är för det mesta mörkt, slaskigt och gråkallt. Undertecknad tar sig inte gärna utanför dörren om det inte tvunget, vilket det tyvärr allt emellanåt är. Det finns dock en händelse i november som faktiskt gör månaden uthärdlig. Dagen innan första advent har vi julmarknad i Mellringekyrkan.

Under hela november ägnar vi, familjen Bokenblom, några timmar varje helg åt att baka, koka saft och sylt och diverse pysslande. Några timmar här och där brukar resultera i att frysen blir fylld av toscakakor, lussebullar, snickerskakor, hemmagjord dajm och knäck. I källaren står det burkar med hallonsylt och flaskor med vinbärssaft och i garderoben finns det färdiggjorda paketkalendrar redo att lottas ut. När marknaden sedan går av stapeln så är hela familjen involverade i försäljning, barnaktiviteter, ansiktsmålning, fiskdamm och modevisningen.

Det finns ett par högst egoistisk anledning till att vi väljer att engagera oss i julmarknaden. För det första är det fantastiskt roligt att engagera sig i något som går till ett oerhört bra ändamål. Allt överskott från försäljningen, vilket brukar bli cirka 50 000 kr, går till missionens sociala arbete i Kenya och Tanzania. För det andra är det gott att få göra saker och ting tillsammans som familj. Det svetsar samman oss och jag tror att när våra barn kommer att tala om sin uppväxt kommer de nämna lördagarna innan första advent med glädje. För det tredje så är det nyttigt för den uppväxande generationen att lära sig att man kan göra en insats för människor som inte är lika lyckligt lottade de själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar