Translate

fredag 25 oktober 2013

Varför föds det så få barn i Japan?


Demografi, befolkningens sammansättning, och ekonomi hör ihop. I ett land där antalet och andel människor i arbetsför ålder ökar, ökar även möjligheterna för ekonomin att växa snabbt. En del av Kinas lysande tillväxtsiffor under de senaste två decennierna är ett resultat en positiv befolkningsstruktur. Detta kommer dock att förändras dramatiskt när den ekonomiska effekten av Kinas fruktansvärda och moraliskt förkastliga enbarnspolitik slår igenom med kraft, men det är en värt ett eget blogginlägg vid ett senare tillfälle.

Kina, Japan och många av de industrialiserade länderna i väst står inför stora demografiska utmaningar under de kommande decennierna. Andelen äldre ökar och i många länder sjunker eller kommer befolkningen att börja sjunka inom kort. Längst har utvecklingen gått i Japan. Japanerna blir allt äldre och också allt färre. På 40 år har den japanska arbetskraften gått från att vara världens yngsta till att bli världens äldsta. Andelen över 65 är redan lika högt som i Pajala i Sverige och även om japanerna är seglivade så är antalet nyfödda lägre än antalet döda.

Det är naturligtvis positivt att människor lever längre, men fler äldre innebär både en högre försörjningsbörda för de som är kvar i arbetande ålder och att sparandet i ekonomin minskar. Båda dessa faktorer har en negativ inverkan på ett lands långsiktiga tillväxtspotential. Den förstnämnda i form av framtvingade skattehöjningar som behövs för att rädda välfärden kärna, den sistnämnda i form av ett minskat investeringsutrymme.

Det finns flera anledningar till varför nativiteten är låg i vissa länder. I länder som Japan, Spanien och Italien är det mycket svårt för yrkesverksamma kvinnor i fertil ålder att kombinera karriär och föräldraskap. Det innebär att de skjuter upp, eller helt enkelt avstår, från familj. I Japan finns det dessutom en annan pikant detalj som resulterat i lågt barnfödande. Det kan komma som en blixt från klar himmel för några av mina yngre läsare men barnalstrande kräver att paret i fråga har sex. Svenska Dagladets artikel i ämnet häromdagen är egentligen ingen nyhet, det är allmänt känt att 30 procent av alla äktenskap klassas so ”sex-less marriages”. SVT visade nyligen en franska dokumentär, Sex i ett stressat Japan, som behandlade ämnet i detalj.  Att unga människor av olika anledningar anser sig vara tvungen att välja bort barn är ett högt pris att betala, framförallt för individen men även för samhället. Barn må var kostsamma att uppfostra, läs gärna mitt inlägg Barn – en framtida guldgruva, men det kommer en dag då de faktiskt börjar betala av på sin ”skuld” till sin föräldrageneration. Färre födda innebär att ett lands långsiktiga ekonomiska potential minskar, dessutom kan man fråga sig vem som rent praktiskt ska ta hand om alla äldre. Det kan tyckas vara en fråga av filosofisk karaktär men om du frågar kommunalråd i norra Sveriges inland så kommer du bli varse att den frågan är högst aktuell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar