Translate

torsdag 26 februari 2015

I huvudet på en föreslagen församlingsordförande - Några tankar om kristet ledarskap


 
Om fyra dagar kommer församlingen jag tillhör ta ställning till huruvida man vill ha mig som ordförande i församlingen. Förfrågan som jag har fått om att gå i in i denna uppgift har fått mig att reflektera över hur jag ser på ledarskap i allmänhet och på ledarskap i kristna miljöer i synnerhet.  Det är nyttigt att ibland stanna upp och fundera på hur an ser på sin roll och sina egna drivkrafter.

Jag kan konstatera att min ”ledarskapsfilosofi”, ursäkta det pretentiösa uttrycket, bygger på följande fyra pelare:

1. Kristet ledarskap handlar om att tjäna. ”Störst är den som tjänar mest”, säger Jesus och i Guds rike handlar ledarskap om  funktion snarare än position. Trots detta är kyrkan (precis som de flesta andra organisationer på vår jord) full av hierarkier, både uttalade och outtalade.  Detta är egentligen lite märkligt, både utifrån Jesu undervisning och det sätt som han relaterade till sina lärjungar. En genomgång av de bibelställen där Jesus talar om och praktiserar sitt ledarskap visar att han inte bara river pyramiderna, han vänder dem upp och ned. Biskopar i traditionella kyrkofamiljer såväl som ledare och pastorer i karismatiska församlingsrörelser gör väl i att begrunda vad berättelsen om när Jesus tvättar sina lärjungars fötter har att lära oss om ledarskapets innersta väsen.

2. Karaktär slår karisma. När Paulus i sitt brev till Timotheus talar om en församlingsledares kvalifikationer är det inte andliga gåvor som räknas upp utan ledarens karaktär. Detta innebär inte att gåvorna är inte oviktiga, tvärtom, men kristet ledarskap bygger på förtroende och tillit mellan den/de som leder och dem som följer och därför är ledarnas liv och vandel så oerhört viktigt.  

3.Ledarskapet i Nya testamentet är kollektivt. Uppdraget att leda kan aldrig ligga på en pastor eller en församlingsordförande axlar. Uppgiften att leda är så stor och så viktig att den bör bäras av flera. En viktig komponent i detta är att man som ledare också får vara ansvarig inför andra ledare. 

4 Ledarskapet handlar primärt om tre områden: forma ett team, nå uppsatta mål och ange färdriktning. Olika ledare kan, utifrån sin personlighet och sina gåvor, fokusera olika mycket på olika områden, men alla tre områdena är viktiga för att en organisation, församling eller företag ska kunna utvecklas. En organisation som inte når sina mål  kommer drabbas av missmod, trötthet och uppgivenhet. Ett ledarskap har som uppgift att hålla drömmen om målet levande och tydlig och att visa på en väg att nå målet. Det är svårt att fokusera på dimma och avsaknad av väg framåt gör människor förvirrade och osäkra. Att utföra uppgiften och nå målet är sällan en persons verk utan resultatet av att många människor har dragit åt samma håll. Att forma ett tema är att göra individer med olika talanger och gåvor  till lag med samma mål och som drar åt samma håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar