Translate

lördag 22 november 2014

Några reflektioner kring ett personlighetstest

I tisdags i den hemgrupp i Mellringekyrkan som jag och hustrun tillhör talade vi om våra gåvor och talanger och att de kan komma till lite olika uttryck beroende på våra personligheter. Ett sätt att reflektera på sin personlighetstyp är att tänka på följande bild:
Fyra personer ska åka på sol- och badsemester till Varberg med bil. Person A  sitter redan bakom ratten och undrar varför resten av sällskapet inte har satt sig i bilen. Helst hade person A åkt för tio minuter sedan och när bilen väl har kommit ut på stora vägen ska det bra mycket till för att han/hon ska svänga av för att fika, sträcka på benen eller bara beundra ett vackert utflyktsmål.
Person B står utanför bilen och vill bara  kontrollera att person A, C och D mår bra innan de ger sig av.Person B kommer vara mycket mån om sin kamrater på resan och har sett till att fikakorgen är med, liksom sällskapsspelen. Även person C står utanför bilen, med sin lista på alla prylar som ska vara med. Person C har även sett till att höra en lista på allt som de ska hinna med att se och göra när sällskapet väl har kommit fram. Person D däremot står kvar på hustrappen och funderar på om det var en bra ide' att åka bil till Varberg, faktum är att person D undrar om hela grejen med resan var så genomtänkt, kanske skulle de stanna hemma? Alternativet borde i alla fall övervägas.
Vem är du?
En del svarar att de är lite av alla eller i vissa situationer så är man mer av A och i en annan är det personlighetstyp C som dominerar. Det må vara sant men jag tror att det finns ett visst sätt att vara/förhålla sig till tillvaron  som kommer mest naturligt för oss och det säger en hel del om vilka vi är.
Själv är jag personlighetstyp A, en typisk görare, som med åren lärt mig mer av värdet av vissa drag från  B och C.  Jag är gift med en kvinna som är personlighetstyp C, en organisatör av Guds både med ett stort driv att få saker och ting gjorda. Lägg därtill att vi har en ganska hög arbetskapacitet båda två, så är det inte så konstigt att det blir det lite gjort emellanåt. Idag var en sådan dag. Gustavsviksbesök  på morgonen, isolering av golvregelverk,  byte av vinterdäck på farmors bil, kokade knäck till nästa lördags julbasar i kyrkan, skjutsade barn till kulturskolan, köpte golv till stugan, satte lussebulledeg, skjutsade barn till födelsedagskalas, lade golv i stugan,  bakade lussebullar till basaren, hämtade barn, kokade mer knäck, skjutsade barn till tonår i Filladelfiakyrkan, satte en sats med maskrossaft och isolering av mer golvregelverk,
Kanske är det tur att farmor tillhör den för eftertänksamma sortens människor som kan ställa den lite obekväma frågan:
- Måste ni göra allt det där som ni håller på med? Kan ni inte ta det lugnt ibland?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar