Translate

fredag 7 november 2014

God traditioner svetsar samman

I en av mina favoritböcker, Möjliga familjen av Rob Parson, har han ett kapitel om vikten av traditioner. Det som vi gör regelbundet med våra nära och kära hjälper till att definiera vilka vi är som familj. Det kan gälla våra veckotraditioner, fredagsbad med efterföljande pizza, scones på söndagsmorgonen och gudstjänstbesök, lika väl som de årliga traditionerna, såsom Torpkonferensen på midsommar och luciafirande i hembygdsgården. Jag är övertygad om att mina barn, när de blir äldre, kommer att säga något i stil med "När jag var liten brukade vi alltid..." och så kommer de, förhoppningsvis med positiva ordalag, nämna någon av alla de små eller stora traditioner vi har i vår familj.

En av trevligare traditionerna är adventsmarknaden som vi har i Mellringekyrkan lördagen innan första advent. Under hela november ägnar vi som familj några timmar varje helg åt att baka, koka saft och sylt och diverse pysslande. Några timmar här och där brukar resultera i att frysen blir fylld av toscakakor, lussebullar, snickerskakor, hemmagjord dajm och knäck. I källaren står det burkar med hallonsylt och flaskor med vinbärssaft och i garderoben finns det färdiggjorda paketkalendrar redo att lottas ut. När marknaden sedan går av stapeln så är hela familjen involverade i försäljning, barnaktiviteter, ansiktsmålning och fiskdamm.  Har du som läsare inget annat inplanerat den 29 november kl 10-13 är du välkommen att komma förbi Mellringekyrkan och hälsa på. Det brukar vara en mycket uppskattad tillställning av både yngre och äldre.

Det finns ett par högst egoistisk anledning till att vi väljer att engagera oss i julmarknaden. För det första är det fantastiskt roligt att engagera sig i något som går till ett oerhört bra ändamål. Allt överskott från försäljningen, vilket förra året blev 75 000 kr, går till missionens sociala arbete i Kenya och Tanzania. För det andra är det gott att få göra saker och ting tillsammans som familj. Det svetsar samman oss och jag tror faktiskt att när våra barn kommer att tala om sin uppväxt kommer de nämna lördagarna innan första advent med glädje. För det tredje så är det nyttigt för den uppväxande generationen att lära sig att man kan göra en insats för människor som inte är lika lyckligt lottade de själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar