Häromdagen hade DN ett stort uppslag med en riktig pseudonyhet - Segregationen ökar i vårt land! Är det verkligen någon som har kunnat undvika den utvecklingen, undrar jag? Med detta sagt ska jag ändå ge DN en eloge för de uppgifter som tidningen tagit fram om hur segregeringen ökat de mellan åren 1991 och 2013. De interaktiva graferna från Sveriges 30 största städer, som finns på tidningens hemsida, gav dessutom en utmärkt fördjupning till artiklarnas innehåll.

Kartan ovan över Örebro kommun illustrerar väl den ekonomiska och sociala utdelningen i staden. Genomsnittsinkomsten i miljonprogramsområdena är lägst i kommunen. Allra lägst är inkomsten i det område i Vivalla (se den svarta ringen på kartan) där andelen familjer från en visst krigshärjat land i Afrika är som högst. I denna del av Vivalla är genomsnittsinkomsten lika låg som på Studentgatan vid Örebro universitet! Jag tycker verkligen synd om de kommunalpolitiker och tjänstemän som med hjälp av olika projekt och program kämpar för att vända på utvecklingen, men som ser skillnaderna mellan de som redan har och de som inte har bara öka över tid. Och jag lider med de människor som inte vill något annat än att få ha ett riktigt arbete och vara en del av samhället, men som hamnat i ett utanförskap.
Segregationen har jag länge ansett vara en vårt lands största utmaningar. Vårt lands oförmåga att integrera de människor på arbetsmarknaden som kommit till vårt land de senaste tjugo åren är tragedi för de individer som berörs, ett enormt resursslöseri för samhället och numera en bidragande orsak till det så kallade utanförskapet. Sedan valet har frågorna om immigration och integration kommit högre upp på den politiska dagordningen. Sverigedemokraternas framgångar i höstens val och den politiska turbulens som det skapade har säkert bidragit till denna utveckling. (Tyvärr kan jag tycka att de förslag som kommit fram från borgerligt håll mest liknar plakatpolitik och ett skuldbeläggande av invandrarna, medan den rödgröna regeringens förslag till största del var en massa floskler staplade på varandra.) Kostnadsutvecklingen i statsbudgeten för posterna immigration och integration kanske också har bidragit. Men det kan också vara så att politikerna på riksnivå har börjat uppmärksamma det som deras partikollegor på lokal nivå redan har märkt av - det relativt stora antal asylsökande som söker sig till Sverige just nu resulterar i en mycket ansträngd situation i många kommuner.
* Bostäder finns där jobb saknas och vice versa. Trångboddheten som ökar i storstäderna ökar primärt i områden med hög andel människor med utländsk bakgrund.
* Nyanlända barn tenderar att hamna på skolar där andelen elever med utländska bakgrund redan är mycket hög och där meritpoängen rean är låga. Därmed ökar de pedagogiska utmaningarna på dessa skolor än mer. Det har skrivit ett antal artiklar om just detta i de stora svenska morgontidningarna den sista veckan.
* Även om det finns läkare och ingenjörer bland de som söker sig till Sverige har de flesta nyanlända en generellt sett en relativt låg utbildningsnivå. Det finns med andra ord en stor matchningsproblematik på arbetsmarknaden för nyanlända.
Som jag skrivit tidigare så ligger orsaken till dagens situation inte hos de människor som söker sig till Sverige, utan hos systemet. På svåra problem finns det dock sällan enkla lösningar, i så fall skulle de redan vara lösta. Låt mig exemplifiera genom att illustrera de tre vägar som jag ser som möjliga i dagsläget:
Alternativ 1: Reducera inflödet av asylsökande och anhöriginvandring. Minskar nettoinvandringen minskar trycket på välfärdssystemen. Detta alternativ är inte bara moraliskt tvivelaktigt, det löser inte integrationsproblematiken för de som människor som redan finns i Sverige och som vill bygga sig en framtid i detta land.
Alternativt 2: Vi skruvar och vrider lite grann på det redan existerande systemet för integration. Ändrar bidragsnivåer, satsar lite mer på instegsjobb och avsätter mer resurser på fler treårsprojekt i utsatta områden.
Alternativ 3: En genomgripande avreglering av både bostad- och arbetsmarknaden, gärna i kombination med en ny skattereform. En mer dynamiska ekonomi skulle skapa förutsättningar ökad sysselsättning och minskat utanförskap. De ekonomiska potentialen för sådan reformer tror jag är stor, men dessvärre är de inte politiskt genomförbara i dagens politiska landskap.
Mest troligt är naturligtvis alternativ 2. Frågan är dock om mer av misslyckad integrationspolitik från både rödgröna och borgerliga regeringar sida verkligen är lösningen på den nuvarande situationen.
Den risk som jag ser framför mig är att dagens politik kommer att skapa ett utanförskap som primärt bygger på etnicitet och inte på klass. På sikt tror jag att det är förödande för ett samhälle, även för den välmående svenska medelklass som jag själv har privilegiet att tillhöra.