Translate

lördag 18 april 2015

Missa inte detta klipp (2)

Min dotter Miriam har blivit en hejare på filmredigering. Det senaste alstret handlar om att baka morotsmuffins. Som vanligt är det lillasyster Rakel som stjäl showen. Detta underbara lilla klipp på endast 50 sekunder innehåller livets alla känslor. För känsliga tittare ska jag väl säga att alla syskon mår bra idag och har en bra relation till varandra.

http://www.tubechop.com/watch/5739434

Behövs det en ledare, egentligen?

Den frågan ställs nog lite då och då, lite var stans, men kanske är den mer återkommande i Sverige där tron på auktoriteter, oavsett om det är föräldrar, lärare, forskare, företagsledare, politiker eller präster, är extremt låg i en internationell jämförelse. I vilket fall som helst förtjänar frågan ett någorlunda genomtänkt svar.

Eftersom jag är en diplomatisk individ så blir svaret denna gång både ett kraftfullt ja och ett lite mer dystert nej. Låt mig förtydliga. I min värld är ledarskap mer av en funktion än en hierarkisk position. En position innebär nödvändigtvis inte ett utövande av ledarskap och avsaknaden av positionen är inte per automatik ett hinder för utöva detsamma. Ett ledarskaps tydligaste uppgift  är att ansvara för förflyttningen från position/tillstånd A till position/ tillstånd B. Ledarskap är med andra ord en förutsättning för en familj, förening, församling, företag eller samhälle som önskar se en förändring i positiv riktning. För att upprätthålla det nuvarande, status quo, behövs däremot inte ledarskap, även om en duktig administratör alltid är bra att ha. Det finns något både lugnande och djupt bekymmersamt i detta. Världen som vi känner den kommer inte att gå under imorgon, eller ens i övermorgon, om ledarskapet i vår omgivning sviktar. Det är de goda nyheterna, de mindre goda nyheterna är att problem och brister inte kommer att bli adresserade, förbättringar kommer inte att genomföras, berg kommer inte att bestigas och ingen kommer att förändra världen. Men jag vill vara med och förändra världen, ett liv i taget, och därför tror jag på ledarskap betydelse i både små och stora sammanhang